keyboard_arrow_up

Bern 1954 — a csoda, amely már 60 éve tart

Dombrovszky Ádám sorozata a Futballvb.hu-n

Magyarország az eddigi 19 labdarúgó világbajnokság során két ezüstjével a csehekkel holtversenyben a 10. legeredményesebb ország az éremtáblázat szerint. Csapatunk 9-szer volt ott a végküzdelemben, de sajnos legutóbb csak 28 (!) éve, 1986-ban jutottunk túl a selejtezőkön. Az 1938-ban szerzett ezüstöt 1954-ben — amit egyszerre tartunk legnagyobb diadalunknak és kudarcunknak — meg tudtuk ismételni. Ez utóbbi világbajnokságról felemásak az emlékeink, hiszen a 21. századi magyar labdarúgás számára elképzelhetetlen sikerként értelmezhető világbajnoki ezüstérem az akkori Aranycsapatunk számára „tragédiát” jelentett. Ötrészes összeállításunkban erre a 60 évvel ezelőtti eseményre emlékezünk. Segítségünkre volt, hogy áprilisban részt vehettünk a svájci Interlaken Tourismus által szervezett többnapos jubileumi rendezvényen, amely persze elsősorban Németország „berni csodájáról” szólt.

1. A német fondorlat

A háború után a visszalépések miatt kicsit kaotikus 1950-es brazíliai labdarúgó világbajnokság után 1954-re európai helyszínt keresve a semleges Svájc tűnt a legjobb választásnak. Az ötödik foci vébé toronymagasan legnagyobb esélyese a négy éve veretlen magyar Aranycsapat volt, amely két vébével korábban ezüstérmes lett, de most a világ a nevéhez méltó érmet várt szereplésétől.

2. A sétaút szelleme — Spiez

Miért is ápolja az 1954-es világbajnoki napok emlékét még 60 év elmúltával is a spiezi Belvedere Szálló? A kérdésre Markus Schneider, a jelenlegi igazgató egy történetet mondott el, s rábízta a hallgatóságra: talán megértik, milyen marketing-szempontja lehet a futballsztárok jelenlétének.

3. A solothurni csoda

A zürichi reptérről útban Spiez felé megálltunk néhány órára Solothurnnál emlékezni, ahol 60 éve a finálét elvesztő magyar csapat heteken át lakott a Hotel Kronéban. Mint kiderült: még ma is nagy szeretettel emlékeznek a vasfüggöny mögül érkező zseniális futballistáinkra.

További információk:

www.stadedesuisse.ch
www.WM-1954.de
www.deutsches-fussballmuseum.de
www.myswitzerland.com
www.swiss.com
www.swisstravelsystem.com
www.interlaken.ch
www.spiez.chwww.belvedere-spiez.ch
www.Berninfo.com
www.jungfrau.ch
www.solothurnservices.chwww.solothurn-city.ch